Het Projectkoor

'Projectkoor Gabriel Fauré' is een initiatief van dirigent Monique Suring. Aan een oproep van haar in 2009 om met een projectkoor muziek van Fauré in te studeren, waaronder het Requiem van Fauré, gaven zo’n veertig amateurzangers en -zangeressen met ruime of minder ruime zangervaring gehoor.

Het koor in 2022

Alle zangers en zangeressen waren afkomstig uit de gemeente Westerveld en de directe omgeving, en zij zongen allen in één of meerdere andere koren. Het bleek een mooie ervaring te zijn om op deze basis een projectkoor te vormen, niet in de laatste plaats vanwege de afsluiting van het project: het in 2010 geven van twee klinkende concerten met begeleiding van een beroepsorkest

In tegenstelling tot reguliere koren heeft een projectkoor geen vast repertoire en ook geen vaste leden. Het projectkoor Gabriel Fauré is dan ook geen vereniging maar een stichting, en de zangers kunnen zich voor ieder project opnieuw aanmelden als zij het programma aantrekkelijk vinden. Soms vallen zangers af, regelmatig melden zich nieuwe liefhebbers: iedereen is in principe welkom, maar omdat ze schaarser zijn dan de vrouwenstemmen, worden tenoren en bassen iets nadrukkelijker uitgenodigd om mee te doen.

De keuzes voor het programma maakt dirigent Monique Suring. Zij heeft in de jaren dat het koor nu bestaat, kans gezien het koor op een hoger plan te brengen. Een citaat uit de laatste recensie: “Een vaak wisselende bezetting en dan toch ruim 40 zangers op het podium krijgen, dat is beslist een hele opgave, vooral als daarmee uiteindelijk ook nog een prestatie van niveau wordt geleverd”.

De stukken die in de afgelopen concerten zijn vertolkt (en zeker ook weer uitgevoerd zullen worden), behoren niet tot het doorsnee-repertoire van amateurkoren. Het zijn met name zangers en zangeressen die van een uitdaging houden, die zich melden voor de projecten. Voor alle projecten moet dan ook altijd stevig worden gestudeerd. Of zoals recensent Jan Toor in november schreef: “Het duidelijk merkbare plezier in het zingen leverde het overtuigende bewijs dat met goede leiding en hard werken dit niveau bereikt kan worden”.

Omdat wij in Westerveld een speciale band met Shakespeare hebben, heeft Bart Visman voor de compositie die hij voor het project van 2013 in opdracht van het koor schreef, gekozen voor vier sonnetten van deze dichter als basis voor zijn compositie. De uitvoeringen in november 2013 betekenden niet alleen een wereldpremière in Westerveld, maar ook een nieuwe stap in de ontwikkeling van ons koor.

vorige pagina