Project 2018

Op 28 en 30 september 2018 vonden concerten plaats in de Pancratiuskerk te Diever en het Koloniekerkje in Wilhelminaoord. Op het programma muziek uit Engeland, Finland en Hongarije: Dowland, Purcell, Kodaly en Sibelius. Van Purcell de Funeral Sentences for Queen Mary, met orgelbegelding en medewerking van vier koperblazers; dit werd voorafgegaan door vier liederen uit de Songbooks van John Dowland. Van Kodaly o.m. Esti dal, het Stabat mater voor gemengd koor en het Ave Maria voor driestemmig vrouwenkoor. Het programma werd besloten met Jean Sibelius: a cappella koorwerken zowel voor gemengd koor als voor mannen- en vrouwenstemmen apart.

Medewerking werd verleend door de organist Fedde Tuinstra en koperblazers uit het Nederlands Begeleidingsorkest.

‘Een verrassende kennismaking met de koormuziek van Sibelius,’ aldus recensente Marjan Doorn van de Steenwijker Courant. ‘Negen korte koorwerken, allemaal juweeltjes. Monique Suring besteedt veel aandacht aan expressie en dynamiek, zodat elk lied een mooie, afgeronde compositie wordt. Een mooi experiment om Sydamenie Laulu twee keer te laten zingen: de eerste keer door het voltallige ensemble, de tweede keer door acht mannenstemmen. Gewaagd en kwetsbaar, maar de zangers ondanks een enkele onzuiverheid zeer geconcentreerd. Helder en zuiver klonk Kotikaipaus, een lied over vluchtige gedachten.

Om aansluiting met Sibelius te maken, zong het koor enkele koorwerken van Kodaly. Behalve een mooi vierstemmig gezet Stabat Mater en een Ave Maria voor de heldere vrouwenstemmen van het koor. Hieruit bleek hoeveel waarde Suring hecht aan een goede vocale uitbeelding van de tekst. Indrukwekkend klonk Purcells muziek uit 1695, geschreven voor de begrafenis van Queen Mary in de Londense Westminster Abbey. De March en Canzona nu in het Koloniekerkje, wat een cultuurverschil. Met ondersteuning van het orgel zong het Projectkoor de drie motetten, afgewisseld door zettingen voor koperblazers. De tekst duidelijk te volgen, de klank homogeen.’

Project 2017

Op 10 en 12 maart 2017 vonden concerten plaats in Oldeberkoop en Vledder. Het programma was opgebouwd rond Nocturnal after John Dowland uit 1963 voor gitaar solo van Benjamin Britten, gespeeld door Sjors Holleboom. Het thema van John Dowland waardoor Britten zich bij dit stuk heeft laten inspireren is ontleend aan het lied Come heavy sleep, dat door het koor, met nog drie andere liederen van deze componist, werd gezongen. Daarnaast werden, begeleid en onbegeleid, gemengd en ongemengd, verschillende koorwerken van Benjamin Britten uitgevoerd zoals I lov’d a lass en Chorale.

Na de pauze stond Hongarije centraal, met ruime aandacht voor Béla Bartók – wiens muziek een grote verwantschap vertoont met die van Britten. Naast de 4 Slowaakse volksliederen en liederen voor vrouwenkoor (gezongen door sextet Groupe des Six), speelde pianiste Jeanine Santing de Vijf Roemeense Dansen. Het programma werd besloten met werk van Zoltán Kodály en György Ligeti, twintigste-eeuwse componisten die zich, evenals Bártók, sterk door volksmuziek hebben laten inspireren.

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Bercoop Fonds en het VSB-fonds.

 

Project 2015

Op 12 en 14 maart 2016 voerde het projectkoor in Diever en Havelte een programma uit dat negen eeuwen muziek omvatte.

 Van Hildegard von Bingen (1098-1176) werden door de sopranengroep – uit het zicht van het publiek - twee stukken gezongen: Cum erubuerint en O virga ac diadema. De alten, tenoren en bassen zongen daarna And one of the Pharisees... van de twintigste-eeuwse componist Arvo Pärt, waarna de mezzo-sopraan Maria de Moel Aus den Visionen der Hildegard von Bingen ten gehore bracht, een indrukwekkend stuk van Sofia Gubaidulina (1931).

Met de Via Crucis van Franz Liszt, voor koor, orgel en baritonsolo, werden de concerten besloten. Medewerking werd verleend door Klaas Peter van der Laan, bariton, en de organiste Elly Meijer. De rode draad in dit project was de religieuze bevlogenheid van deze componisten - religieus vanuit een gevoel van diepe verbondenheid, eerder dan christelijk, hoewel alle muziek wel binnen de christelijke cultuur van West-, en Midden-Europa is ontstaan.

Project 2014

Op 14 en 16 november 2014 gaven drie koren twee concerten in Havelt en Diever. De drie projectkoren Matricale, Gabriel Fauré en Cantiamo! voerden werk uit van onder meer William Byrd, Mario Castelnuovo-Tedesco, Antonio Lotti, Bohuslav Martinů en Zoltán Kodály. Het Projectkoor Gabriel Faurézong dit keer alles zonder begeleiding. Bovendien was er een klein koor gevormd  dat muziek van Strawinsky en Kodály uitvoerde.

Matricale dat onder leiding staat van Klaas Peter van der Laan, voerde werk uit van Mario Castelnuovo-Tedesco:  ‘Romancero Gitano’, de prachtige cyclus op gedichten van Lorca, begeleid op gitaar door Sjors Holleboom, en Cantiamo!, ook geleid door Klaas Peter van der Laan voerde met Matricale een dubbelkorig werk van Georg Poss uit.

Project 2013

Een bijzonder project dat uitmondde in de première van een werk dat de componist Bart Visman in opdracht van ons koor schreef. ‘In lovers’ Eyes’, voor gemengd koor, twee hoorns en harp, is geïnspireerd op vier sonnetten van William Shakespeare. Geen gemakkelijke keuze, vanwege de soms moeilijk te doorgronden teksten, met meerdere - vaak dubbele - betekenissen. Het resultaat, vier koorwerken van ongekende schoonheid, klonk op 22 en 24 november 2013 in de kerken van Diever en Havelte. De Meppeloer Courant schreef: ‘Deze wereldpremière van inderdaad een kostelijk werk, werd gedisciplineerd en vooral bezield gezongen, vol prachtige nuances’.

Op het programma stonden voorts werken van Brahms voor vrouwenkoor, ook met begeleiding van harp en twee hoorns, en de Suite voor harp solo van Benjamin Britten . De instrumentalisten waren leden van het Nederlands Begeleidingsorkest uit Arnhem, te weten Connie Wegbrans en Anneloes van Venetië (hoorn) en Judith Jamin (harp). Door de mannengroep werd werk van Grieg en Sibelius uitgevoerd, waarna het voltallige koor van de Poolse componist Górecki 'Szeroka Woda', ook bekend onder de naam ‘Broad Waters’, ten gehore bracht.
 

Project 2012

In 2012 voerde het koor in twee concerten een aantal werken uit van Frans Schubert en van Johannes Brahms.  Tijdens de uitvoering werkte de bekende Nederlandse mezzosopraan Maria de Moel   als soliste mee bij de uitvoering van Schuberts 'Ständchen'. Janine Santing was begeleidend pianiste.

 

Project 2011

In 2011 verzorgde het projectkoor een concert op vrijdag 13 mei om 20.00 uur in de Hervormde kerk in Vledder. Op het programma stonden werken van Gabriel Fauré en Robert Schumann.

De sopranen en de alten van het koor brachten van Fauré de Messe Basse, en het koor als geheel zong liederen van Schumann.

Daarnaast was er een gastoptreden van het gemengd kwartet Quatre Voix van Klaas Peter van der Laan. Dit kwartet bestaat uit beroepszangers. Verder trad op het damesensemble SaraBande op, dat net als het koor onder leiding staat van Monique Suring en ook uit amateurs bestaat. Beide gastformaties zingen werk van Schumann. Jeanine Santing zorgde voor de begeleiding op de vleugel.

 

Project 2010

Projectkoor Gabriel Fauré is in 2009 opgericht en trad in december van dat jaar voor het eerst op, als gast bij het kerstconcert van de Side Table Singers. In maart van het volgende jaar gaf het koor twee proefconcerten, in Vledder en in Steenwijk, met o.m. delen uit het Requiem van Gabriel Fauré met pianobegeleiding.

Vrijdagavond 1 oktober (in Diever) en zondagmiddag 3 oktober 2010 (in Havelte) werd dit eerste project bekroond met twee concerten met begeleiding van het Nederlands Begeleidingsorkest uit Arnhem, een formatie van 15 beroepsmusici. Op het programma uitsluitend werk van Gabriel Fauré, met als hoogtepunt het Requiem. Solisten waren de bariton Klaas Peter van der Laan en sopraan Elisabeth de Charon de Saint Germain. Naast het Requiem werden ook de Cantique de Jean Racine, Madrigal, Après un rêve (in twee versies: voor sopraan en piano en cello en piano), en de Élégie uitgevoerd.

Het projectkoor en orkest bereiden zich voor op concert in de de Clemenskerk in Havelte op donderdagavond 30 september 2010.

vorige pagina